Handige tips

Als een konijn dwangmatig gevoed moet worden is het handig om een baddoek te gebruiken hierin het konijn in wikkelen wel zo dat koppie vrij blijft,om het te kunnen voeden.

Zo ook de winter maanden als het konijn buiten zit en het vriest behoorlijk als dan de water flesjes bevriezen hiermee kunt u aluminium folie om de flesjes doen,of een heel klein beetje roosvicee in het drinkwater toevoegen ook natuurlijk meerdere malen per dag water verversen in die tijd.

Hoe maak ik het drink flesje schoon aan de binnen kant van fles door bv klein beetje rijst of macaroni of zilverzand in de waterfles te doen met half water en schudden maar dit reinigd goed de binnenkant. de doppen van de flesjes kunnen worden uitgekookt in water(niet de flesjes daar dit smelt in gekookt water)

tegen de kou kan je een stuk plexiglas voor het gaas monteren (aan de buitenkant. Zo komt er minder koude lucht binnen. Maar sluit niet het hele hok af.

Verkoeling: je kan een steen onderdompelen in water. De steen is dan vochtig en jouw konijn kan hierop liggen. Ook kan je een fles vullen met water (niet helemaal vol) en deze in de koelkast leggen. Let op dat de fles niet te koud is en dat het konijn niet van de fles eet.

Zomers: zeer belangrijk om horregaas voor de hokken te spannen zodat er geen vliegen in het hok kunnen komen.

Ook kunt u schaaltje met klein beetje water en hierin eucaliptus druppels of citroen druppels op olie basis doen dit weert de vliegen en muizen hebben ook hekel aan eucaliptus geur en ruikt ook nog eens lekker fris
zo ook klein beetje water met citronel met spons deppen op horre gaas.

Voer matig en regelmatig en op vaste tijden (s`avonds, s`nachts en in de vroege ochtend eten ze het meest).Het darmgestel van een konijn moet altijd gevuld zijn, dus hij moet geregeld eten

Meng altijd oud voer met het nieuwe voer, de samenstelling kan anders zijn

Jonge konijntjes niet onder de 16 weken oud, groenvoer geven, dit licht zwaar op de maag, geeft diarree, trommelzucht enz.

Stukje gedroogd bruin brood vinden ze ook erg lekker

Begin niet gelijk met groenvoer als je een nieuw dier krijgt en voorzichtig met de biks. Geef desnoods een tijdje alleen hooi, als je bv. niet over het voer beschikt wat het gewend was te eten. Vraag aan de vorige eigenaar altijd een beetje voer mee zodat je het kan mengen met het voer dat jij wilt gaan voeren.

Vervoersboxen

Dit zijn de juiste maten om je konijn te vervoeren en niet zoals onderstaande foto.

Hou het hok goed schoon zeker een keer in de week. In de zomer als het erg warm is, haal dan iedere dag de mest plek weg, dit voor komt vliegen en een hoop andere narigheden. Vliegen veroorzaken maden op konijnen en hier worden ze heel ziek van.( Hier kunnen ze aan dood gaan.)

Voorkom grote temperatuur`s schommelingen, haal je konijn niet naar binnen bij de kachel als het vriest en daarnaar weer naar buiten. Hier worden ze ziek van.

Opserveer iedere dag je konijn even, of hij wel eet, drinkt en keutelt en hoe hij zich voelt.

Vermijdt extreme warmte en zon, probeer schaduw te creëren op het hok. Ochtend zon mag wel.

Vermijdt bij vorst ijzeren voerbakken en drinknippels, hier kunnen ze aan blijven kleven met hun mond.

Wilgen takjes zijn goed voor het gebit.

Konijntjes horen niet bij cavia`s in één hok, jonge konijntjes kunnen hier heel ziek van worden en sterven. Ook eten ze heel ander voer. De cavia kan zelfs dood gaan van sommig konijnen voer.

Geef uw konijnen distels en paardenbloembladeren, ze zijn er dol op

Was fruit en groenten altijd goed in verband met bestrijdingsmiddelen.

Voorkom tocht, vocht, rottend of verkeerd voedsel en te krappe huisvesting

Koop nooit een konijn in een opwelling.

Kies een bodembedekking dat veel vocht opneemt bv hemperate of horse bedding absoluut geen hout zaagsel

Hoe kan ik mijn binnen kooien reinigen van urine plekken,door ontkalkingsmiddel te gebruiken worden de binnen kooien weer als nieuw