De honden kamer

Hier slapen Bowie en Pebbels en Kelly dit is hun nacht verblijf s,avonds worden ze elke avond toegestopt om te gaan slapen na een vermoeide de dag


Border collie,s

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het ras vindt zijn oorsprong in de grensstreek tussen Wales, Noord-Engeland en Schotland. Deze streek wordt ook wel “The Borders” genoemd en vandaar de naam bordercollie (border = grens en collie = in het Engels een synoniem voor herdershond). Het is een van de weinige rassen die ook vandaag nog de taak uitvoeren waarvoor ze oorspronkelijk gefokt werden. Hoewel speciaal gefokt voor het hoeden van schapen kan hij ook ingezet worden voor het hoeden van andere soorten vee. Tegenwoordig wordt hij echter steeds populairder als werkhond en sporthond dankzij zijn werklust, trainbaarheid, atletisch vermogen en intelligentie.

Uiterlijk De reuen kunnen een schofthoogte bereiken van 53 cm. De teefjes blijven meestal iets kleiner. Algemeen geldt dat bordercollies harmonieus gebouwd moeten zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn, echter zonder fijnheid. De collie moet tonen dat hij gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De bordercollie dient uithoudingsvermogen te hebben en snel en schrander te zijn. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben; diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprong, en tamelijk laag geplaatst. Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe. Kleur: zwart-wit, driekleur, blue en red merle, blauw-wit, lilac-wit, sable, aus. red-white. Wit mag nooit overheersend zijn. Aard

Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal bij schaapkuddes lopen. Als ze met kuddes werken, kunnen ze wel 100 km per dag lopen. Ze zijn dan onvermoeibaar. De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven “werken” voor hen, zowel mentaal als fysisch. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tergelijkertijd op aangeleerde commando’s reageren van de herder. Er worden wel regelmatig rustpauzes ingelast zodat zowel herder, honden als schapen wat kunnen rusten. Bordercollies zijn erg wendbaar en kunnen al rennend bijna in één keer 180 graden draaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo’n hond aanschaft, moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken. Dan is hij in zijn element.
De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave.

 Intelligentie

De bordercollie behoort tot de meest intelligente hondenrassen. Hij is snel van begrip. Bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren, zoals een troep ganzen, of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.

Training en spel

De border collie kan ook goed getraind worden voor sporten op wedstrijdniveau, zoals flyball, agility, Engelse gehoorzaamheid, G.& G. [Nederlandse gehoorzaamheid], en schapendrijven in competitieverband.
De BBC zendt eenmaal per jaar, rond Kerst, het televisieprogramma “One man and his dog” uit. Dit programma geeft een beeld van de echte wedstrijden schapendrijven met deze honden. De bordercollies zijn getraind in het reageren op specifieke fluitsignalen.

 Ouderdom

De bordercollie wordt gemiddeld 14 jaar oud, bij uitzondering enkele jaren ouder. De snelheid bij het werken met schapen neemt af met het ouder worden. Een oudere hond kan vanaf zijn tiende levensjaar gehoor– en of oogproblemen krijgen. Reutjes kunnen last van hun prostaat krijgen. Ook het gebit en het beendergestel kunnen langzaam slijten, en de spiertonus neemt af. Maar dat is op zich normaal voor een ouder wordende hond. Omdat de bereidheid om te werken echter tot op hoge leeftijd aanwezig blijft, moet de eigenaar er rekening mee houden dat hij een oudere hond ondanks diens enthousiasme niet te zwaar belast.

 • Karakter: De Border Collie mag niet zenuwachtig, noch agressief zijn, maar levendig, oplettend, scherp reagerend en intelligent.
 • Algemene verschijning: De hond in zijn algemene verschijning moet goed geproportioneerd zijn. Het vloeiende silhouet moet kwaliteit, sierlijkheid en fraaie harmonie vertonen, welke de indruk geeft dat het dier een goed uithoudingsvermogen heeft. Iedere neiging naar grofheid of zwakte moet als ongewenst worden aangemerkt.
 • Hoofd en schedel: Schedel tamelijk breed zonder uitstekende achterhoofdsknobbel. De wangen mogen niet zwaar of bolvormig zijn. De naar de neuspunt versmallende voorsnuit moet matig kort en krachtig zijn. Schedel en voorsnuit zijn bijna even lang. Zwarte neus, behalve wanneer het een bruine hond betreft, dan mag de neuskleur bruin zijn. Goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop.
 • Ogen: De ogen moeten ver uiteen staan en ovaal van vorm, middelmatig groot en bruin van kleur zijn, behalve bij de blue merles, waar een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. De uitdrukking moet zacht maar wel levendig zijn, vief en verstandig.
 • Oren: De oren zijn middelmatig groot en matig dik, ver uit elkaar geplaatst, worden staand of half opgericht gedragen en zijn beweeglijk.
 • Gebit: De tanden moeten sterk zijn, regelmatig geplaatst en een goed schaargebit vormen; de bovensnijtanden moeten vla over de ondertanden staan; de tanden moeten recht in de kaken staan.
 • Hals: De hals moet van goede lengte zijn, krachtig en gespierd, iets gebogen en breder wordend naar de schouders.
 • Voorhand: De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan van terzijde gezien iets schuin naar voren. Het bot moet sterk maar niet zwaar zijn. Schouders goed schuin geplaatst; ellebogen goed aangesloten aan het lichaam.
 • Lichaam: Atletisch in verschijning, de ribben moeten goed gebogen zijn. De borst moet breed en sterk zijn met brede, gespierde en licht opgetrokken lendenen. Het lichaam iets langer dan de hoogte bij de schouder.
 • Achterhand: De achterhand moet breed en gespierd zijn; van opzij gezien vloeiend aflopend naar de staartwortel. De dijen moeten lang, diep en gespierd zijn, met goed gebogen knieën en krachtige sprongen, die laag geplaatst zijn. De middenvoeten moeten goede botten hebben en van achteren gezien evenwijdig lopen.
 • Voeten: Ovaal van vorm, dikke, sterke en goed gevormde voetkussens, tenen gebogen en goed aaneengesloten. Sterke korte nagels.
 • Gangwerk: De beweging moet vrij, soepel en onvermoeibaar zijn, waarbij de voeten zo laag mogelijk worden opgetild, zo de indruk wekkend dat de hond een grote snelheid kan ontwikkelen en gemakkelijk in sluipgang kan overgaan.
 • Staart: De staart moet matig lang zijn; de wervels moeten minstens tot de hak reiken en de staart moet laag zijn ingeplant, goed bevederd zijn en in een lichte, opwaartse buiging uitlopen, gracieus de lijn van rug en kruis volgend. In actie mag de staart opgeheven worden, maar hij mag nooit over de rug worden gedragen.
 • Vacht: Er zijn twee soorten vacht, de ene matig langharig, de andere kortharig. Bij beide moet de bovenvacht dicht en middelmatig dik zijn, de ondervacht kort, zacht en dicht, een goede weerbestendigheid gevend. Bij de matig langharige vachtsoort vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en dicht bevederde staart. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde hiervan) en onder de spronggewrichten moet het haar kort en glad zijn.
 • Kleur: Alle mogelijke kleurvariaties zijn toegestaan maar het wit mag nooit overheersen. Ze zijn meestal wel zwart/wit/bruin.
 • Grootte: De ideale schofthoogte voor reuen is 21 inches (53,34cm). De teven zijn iets kleiner.
 • Opmerking: Reuen moeten twee duidelijk ontwikkelde testikels bezitten die geheel in het scrotum moeten zijn ingedaald.
 • Verschillen: Reuen hebben een mooiere vacht en wervelkolom dan de teefjes.
 • De bordercollie wordt beschouwd als het intelligentste hondenras
 • De bordercollie is de ultieme herdershond
 • De bordercollie is het veelzijdigste hondenras.
 • De bordercollie is de “workaholic” onder de hondenrassen.
 • “Brains Before Beauty” is een veelgebruikte uitdrukking om de essentie van de bordercollie weer te geven.

Commando’s voor het schapendrijven

Een bordercollie leert eerst van zijn baas de oefeningen met stemgeluid. Daarna gaat de baas het commando, stemgeluid koppelen aan een fluitsignaal.

Enkele commando’s die de hond moet beheersen om met de baas de schapen te kunnen drijven zijn:

 • That’ll do/stop wat je doet en kom hier.
 • (In) here/ kom hier (in rechte lijn naar de handler komen).
 • Lie down/ga af.
 • Away (to me) /naar rechts (tegen de klok in).
 • Come bye /linksom (met de klok mee).
 • Walk on/toe maar.
 • Steady /rustig.
 • Stay /blijf.
 • Look back /kijk terug.
 • Stand (on your feet) /ga staan. 

 

aantal jaren geleden zijn wij begonnen met het zeer intelligente ras de border collie. Nu wij hebben nog nooit zo,n lief ras gehad als de border collie en hebben totaal geen spijt dat we deze stap hebben gezet om zo,n lieve hond als de border collie te gaan houden.

Het is een ras wat graag voor je wilt werken als je hem opdrachten geeft en heeft het goed gedaan dan beloon ik hem optimaal dan groeid hij helemaal van zie je wel dat ik het kan!

S,avonds mag Bowie altijd shirly mijn vlaamsch reus naar bed brengen deze woont in het tuinhuis en dat doet hij perfect!! het konijn loopt de gehele dag los in de tuin,en moet dus s,avonds in zijn hok! en dat regeld Bowie wel even.

Je kunt met de borders zo,n gehele dag naar het strand gaan lekker rennen en dan thuis komen en dan nog niet moe zijn hé! ze kunnen daarom veel moeier zijn van opdrachten in huis geven b.v iets verstoppen in huis en de honden laten zoeken! want geestelijk veel bezig zijn is vaak vermoeiender. dus als regel telt lekker bezig zijn met je hond!