Inentingen

Vele fokkers  of “konijnen kenners” adviseren om jonge konijntjes bij het spenen preventief te behandelen tegen coccidiose! daar ben ik zelf zeer op tegen ,zelf ben ik van mening als het konijntje geen symtonen vertoont van een mogelijke coccidiose besmetting! je dus niets preventiefs moet doen ook ben ik van mening dat voer wat altijd verstrekt word waarin anti-coccidiose middelen toegevoegd zijn mogelijke resistentie op kan bouwen en bij een “echte” uitbraak men dan bij voorbaat uitbehandeld is. zelf zou ik dan altijd kiezen voor een persoonlijke individueéle behandeling! zelf heb ik gelukkig in 8 jaar tijd dat ik konijnen hou,nog nooit coccidiose uitbraak meegemaakt!

 

Het zelfde geld voor inentingen voor MVX en VHD wat ze dus 2 x per jaar aanraden! ten eerste is de entingen maar 2 maanden werkzaam en is toch de vaccinatie onvoldoende hier in nederland! de vaccinatie in engeland is des te beter!   en door de ervaringen bij mijn dochter die konijnen had ,die wel waren ingeént en toch deze vreselijke ziekte kregen en zij er alles aangedaan heeft om de konijnen te behouden maar ze toch moest laten inslapen!zie ik daarom niet het nut meer van in om de inentingen meer te verrichten ook ik heb in begin de dierenarts thuis laten komen voor de inentingen want wilde het beste voor de diertjes maar ben in de jaren wel wat wijzer geworden! dus ook in mijn stal word er niet geént! en in die 8 jaar gelukkig heb ik geen MVX en VHD gekregen en hoop ook dit zo te houden!

 

wel kun je goede voorzorgsmaatregelingen nemen door BV gordijnen gaas spannen zodat er geen vliegen in het hok kunnen komen zelf heb ik zomers airco in de schuur daardoor ook minder vliegen hokken goed ontsmetten met schoonmaken! door kruisbesmetting kunnen ze deze rot ziekte krijgen vooral van vliegjes die dit over brengen!

De diertjes ontwormen zal ik ook nooit meer doen ook in het begin gedaan maar ben ook hiervan terug gekomen mits er een kruisbesmetting is door andere dieren en 1 konijntje het heeft zal ik wel mijn stal behandelen! maar preventief nooit meer!

Ik ben van mening hoe meer preventieve medicatie je toe dient hoe meer je de natuurlijke immuumsysteem zal aantasten en dus zal verstoren. mijn remedie is voorkomen is beter dan genezen. hou de vliegen buiten en verschoon de hokken goed en kijk regel matig je konijn na als het geen plak poep heeft.

  

Het doel van het fokken is om zo dicht mogelijk de ras standaard te benaderen en het ras te verbeteren, de Teddy dwerg is in nederland nog geen erkend ras maar er zijn veranderingen opkomst! en kunnen we de Teddy,s laten tatoeéren zodat ze eventueel naar tentoonstellingen kunnen gaan in de toekomst!

 

 

Om inteelt tegen te gaan ben ik bezig om verschillende foklijnen aan te houden die onderling niet of nauwelijks verwant zijn.

De voedsters krijgen pas een nestje als ze plus-minus acht á tien maanden oud zijn.
De voedsters krijgen een of twee nestjes per jaar.
De jongen blijven minimaal  acht weken bij de moeder.
In de winter zal er ook nestjes zijn ze zitten binnen in de schuur.
De jonge konijnen worden niet geënt, de nieuwe eigenaar mag zelf bepalen of de konijn(en) worden geënt.

 

Op dit moment fok ik met de kleuren:

Blauw en Blauw otter

Ook wil ik mij zoveel mogelijk gaan houden aan de tekening Witkop

ik fok konijnen met bruine ogen, blauwe ogen en oded eye

 Combi fok termen voor kleuren

gewenste-kleuren-2016-rev.3

 

Aftekening informatie van konijnen

Hieronder worden een aantal aftekeningen uitgelegd.

Hollander

De Hollander tekening bestaat uit twee gekleurde kopplaten die zowel de ogen, wangen als de oren omsluiten, maar niet naar de snuit mogen uitstrekken of in de nek mogen doorlopen. Door de juiste tekening krijgt de Hollander een mooie, scherp afgetekende en omgekeerde V-vormige bles. Vanaf ongeveer het midden van het lichaam tot en met de staart gekleurd. De scheidingslijn moet zo scherp mogelijk en recht zijn. De voeten aan de achterpoten zijn altijd wit. De oogkleur is afhankelijk van de kleur van de vacht. Wit is altijd de tekening kleur, de donkere kleur is de basis. Gecombineerd met wit zijn ze in allerlei kleuren.

Hollanderbont

Hollanderbont is de benaming voor een Hollander tekening met in de kleurvakken witte vlekjes (haartjes).   

Mantelbont

Bij Mantel bont is de rug en de zijde zoveel mogelijk gekleurd, de schouders zijn nog wit met enkele vlekjes. De snuit en de oren moeten helemaal gekleurd zijn. De borst, buik en voorpoten zijn wit.

Bont

Bont is eigenlijk gevlekt met de voorkeur aan de manteltekening.

Japanner

Japanners zijn tweekleurige konijnen die in vier verschillende kleurstellingen voorkomen. De ene kleur is altijd geel tot geelrood en de contrasterende vachtkleur kan zwart, bruin(havana), blauw en Lilac zijn. De twee kleuren moeten bij voorkeur in zebratekening. Ze hebben bruine ogen. De buik, onderkant van de staart en de binnenkant van de poten zijn meestal wat lichter van kleur. Tegenwoordig bestaan er ook veel drie kleurige japanners.

Rhon

Ook wel Eksterkonijn of Magpie genoemd. Deze konijnen zijn in wezen Japanners waarvan de geelrode kleurvakken wit zijn. Ze komen net als Japanners voor in vier verschillende kleurstellingen. De ene kleur is zilverwit en de constrasterende kleur kan zwart, bruin (havana), blauw en lilac zijn. De zwarte en bruine dieren hebben bruine ogen, de lilac en blauwe Japanners hebben blauwgrijze ogen. De Lilac en bruine dieren hebben bij een bepaalde lichtinval een rode weerschijn in het oog. De aftekening is het zelfde als de Japanner (zebratekening).

Siam – Marter

Marters komen voor in diverse kleuren, waaronder Blauw, bruin en geel. De gele kleurslag wordt ook wel aangeduid met de naam “Siamees”. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen donker marter, midden marter en licht marter. De bruine en gele dieren hebben bruine ogen en de blauwe hebben grijs / blauwe ogen. Alle kleurslagen hebben bij een bepaalde lichtinval in het oog een rode weerschijn (vuurgloed). De oren, snuit, staart en poten hebben een donkere kleur. De basis kleur is lichter.

Hotot

De kleur is zuiver wit, met donkerbruine ogen en zwarte oogringen. De zwarte oogringen moeten 3 tot 5 mm breed zijn en zo gelijkmatig mogelijk rond het oog liggen. De perfecte Hotot tekening is zeldzaam bij Teddy dwergjes.

Groeitabel 

Een richtlijnen tabel voor de groei van jonge dwerg konijnen die rond 1 kilo gaan wegen uiteindelijk.Er kan qua gewicht nogal eens verschil in zitten door het verschil in nest grootte.Als je bijvoorbeeld 1 jong in een nest hebt zal deze zwaarder zijn als de jongen bij een nestgrootte van 4 In de lengte van de oren mag niet zoveel verschil zitten als dat er op de tabel wordt aangegeven.Zo kun je op jonge leeftijd al gauw zien wat een dwerg is en wat niet.

Leeftijd Oorlengte Gewicht
2 weken 20 millimeter 125 gram
3 weken 30 millimeter 150 gram
4 weken 35 millimeter 200 gram
5 weken 40 millimeter 250 gram
6 weken 43 millimeter 385 gram
7 weken 46 millimeter 400 gram
8 weken 48 millimeter 450 gram
9 weken 49 millimeter 500 gram
10 weken 50 millimeter 550 gram
11 weken 51 millimeter 600 gram
12 weken 52 millemeter 625 gram
13 weken 53 millimeter 650 gram
14 weken 53 millimeter 675 gram
15 weken 53 millimeter 700 gram