Wat geef ik zoal mijn konijnen,eerst had ik konijnenvoer de Kasper fauna food de konijnenkorrel sport hier zat ook de stof voor coccidiose vanwaar de konijnen een resistentie opbouwen,maar ben hiervan afgestapt en heb nu voer van Havens de konijnenkorrel Fiber mix hierdoor heen heb ik dan een opfok voer de exelent M5 met biofit plus en door dit gemengde voer zit dan nog eens Musli door, dit word besteld bij www.debaroen.nl Wat ik zeer belangrijk vind dat is goede konijnen voeding wat vooral vezelrijk moet zijn vaak wel iets duurder dan de overige merken maar valt over het algemeen wel mee in prijs in deze fiber mix zit nog eens een vitamine C in en is zeer geschikt voor tegen dikke buiken ziekte,ook voor coccidiose

De eerste voedingstoffen van een kleine teddy is natuurlijk moedermelk daarom is het zo belangrijk dat de teddy,s tot zo,n 8 weken op zijn minst bij moeders moeten blijven om goede bouwstoffen voor zijn verder leventje mee te geven! veel hooi aan de kleintjes geven, als ze dan 4 maanden zijn mogen ze een heel klein stukje peen/appel/andijvie blaadje/witlof/ eten maar dan ook maar een heeeel klein beetje,daar de darmpjes snel van slag kunnen raken dus wees hier voorzichtig mee,ook een vezelrijk crackertje mogen ze dan al hebben maar ook hier weer met mate op deze leeftijd.

 

Konijnen zijn pure planteneters, ofwel herbivoren. Hun lange darmstelsel is gemaakt om grote hoeveelheden vezelig voedsel te verteren. Voedsel voor konijnen bestaat uit een verteerbaar en een onverteerbaar deel. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen. Het gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Het andere deel bestaat uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels, die zorgen voor een snelle darmbeweging. Eet een konijn te weinig vezels dan zal de darmwerking trager gaan, waardoor het verteerbare voedsel niet goed verteerd wordt en darmproblemen kunnen ontstaan. Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn.

wortelen

Goede vezels worden geleverd door hooi, stro, takken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat ook vezels maar mag slechts zeer beperkt gegeven worden omdat het veel suiker bevat. Hooi is de belangrijkste vezelleverancier. Het is structuurrijk dus je konijn moet er intensief en lang op kauwen. Hierdoor slijten de kiezen, die bij een konijn altijd doorgroeien, goed af. Hooi bevat verder alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft. Een konijn dient daarom dag en nacht hooi tot zijn beschikking te hebben. Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen.

HOOI, HOOI EN NOG EENS HOOI

Het kauwen op hooi geeft een konijn wat te doen. Ook stress reageert een konijn af door op hooi te kauwen.

Een handje hooi per dag is dus niet genoeg, hooi moet dagelijks in ruime mate gegeven worden. Een konijn moet 24 uur per etmaal hooi kunnen kauwen.
Is het hooi allemaal opgegeten, dan moet het direct weer aangevuld worden met een nieuwe pluk hooi, ook al is de dag nog niet om. Wees met hooi nooit zuinig!
Je kunt beter niet kiezen voor de pakjes stijf geperste hooi die bijv. bij supermarkten te koop zijn. Dit hooi is droog en dor en bestaat uit kleingesneden sprietjes. In dierenspeciaalzaken wordt ‘los hooi’ in plastic zakken verkocht. Dit hooi is langstelig en heel smakelijk en aantrekkelijk voor een konijn.